U ovoj sekciji možete pročitati novosti vezane za Rotary klub, Rotaract klub i Interact klub.

Decembar 2014.

Donacija rječnika Engleskog jezika učenicima OŠ "Lukavac Grad"

Članovi Rotary kluba Lukavac skromnim poklonom obradovali su učenike Osnovne Škole "Lukavac Grad", kojima su uručeni rječnici Engleskog jezika. Riječ je o rječnicima koji, pored objašnjenja pojedinih riječi, sadrže i poglavlja o historiji SAD-a, o svim njihovim predsjednicima, kao i o svim državama koje čine SAD.
Ovom prilikom podijeljena su 24 rječnika učenicima koji su pokazali najbolje znanje iz Engleskog jezika. Rječnike je donirao Rotary Club DeLand, Florida – SAD i ovo je prva u nizu donacija.
Ovim skromnim poklonom Rotary klub Lukavac je još jednom pokazao da brine za našu lokalnu zajednicu, a najbolji način da se doprinese lokalnoj zajednici jeste upravo podrška obrazovanju mladih ljudi.

Decembar 2014.

Podjela novogodišnjih paketa socijalno ugroženoj djeci

Članovi Rotaract Kluba Lukavac danas su skromnim paketima obradovali ukupno 100 mališana sa područja cijele opštine Lukavac. Pokloni su uručeni djeci koja dolaze iz porodica slabijeg imovinskog stanja.
Paketi koje je donirao Johanniter-Unfall-Hilfe iz Njemačke, a koje su članovi lukavačkog Rotaracta uz pomoć prijateljskog Rotaract kluba Tuzla 99 iz Tuzle, danas su izmamili osmjehe na stotinu mladih lica, ali i licima njihovih roditelja.

Decembar 2014.

Donacija peći i uglja socijalno ugroženim porodicama

Članovi Rotary kluba Lukavac uručili su 15 peći na čvrsto gorivo i po 3 tone uglja socijalno ugroženim porodicama sa područja opštine Lukavac.
Sredstva u iznosu od 5.500€ za ovaj projekat osigurali su naši prijatelji iz Rotary Distrikta 1910.
Nadamo se da će ova skromna donacija pomoći našim sugrađanima da lakše prežive zimu.

Decembar 2014.

"Veče poezije i proze"

Članovi Interact kluba Lukavac su u ponedjeljak u prostorijama Biblioteke lukavačkog Centra za kulturu organizovali "Veče poezije i proze".
Ovoj večeri prethodio je Konkurs za odabir najboljih pjesama i priča na koji su se mogli prijaviti svi lukavački srednjoškolci. Učesnici su na Večeri poezije i proze imali priliku interpretirati svoje radove.
Mladi iz Interact cluba su ponosni na impresivan odziv građana, te na vrijednosti koje dijele, stavove koje zastupaju, akcije koje pokreću i to što jednim dijelom animiraju ono najljepše iz naše zajednice a to je angažman mladih ljudi.
Stručni žiri sačinjen je od tri profesora Bosanskog jezika i književnosti, iz tri lokalne srednje škole, kao i dva književnika sa naše Općine nagrađeno je ukupno 6 najboljih djela učesnika pomenutog konkursa, 3 iz kateorije proze i 3 iz kategorije poezije.

Decembar 2014.

Renoviranja učionica lukavačkog Obdaništa

Članovi Rotary, Rotaract i Interact klubova iz Lukavca su realizovali projekat renoviranja učionica u Obdaništu Lukavac. Postavljene su nove police, okrečeni zidovi, kupljene plastične kutije za igračke, te je postavljen linoleum u jednu od učionica. Sve ovo uz ogroman trud i rad lukavačkih Rotarijanaca iz sva tri kluba.
Projekat vrijedan 1.160 KM zajedničkim sredstvima finansirali su članovi Rotaract kluba Lukavac i Fondacija Tuzlanske Zajednice - Omladinska Banka Lukavac u sklopu projekta "Budi junak svoje zajednice!".

Novembar 2014.

"Move the world forward"

Prijateljstvo između Rotaract Club of Salt Lake, USA, i našeg Rotaract Cluba Lukavac krunisano je prvim zajedničkim projektom.
Prikupljena sredstva na svom tradicionalonom "fund raising" turniru u odbojci Rotaract Club of Salt Lake je udružio sa sredstvima Rotaract Cluba Lukavac. Prikupljena sredstva su iskorištena za nabavku linoleuma i didaktičkog materijala za obdanište za djecu sa posebnim potrebama i autizmom "Mali Svijet" Lukavac. Ovim projektom je još jednom na djelu pokazan duh rotarijanstva, te da su mladi uistinu naše najveće blago.
Ovim projektom su poboljšani higijenski uslovi i omogućen nesmetan svakodnevni rad Obdaništa za djecu sa posebnim potrebama i autizmom "Mali Svijet" Lukavac.

Oktobar 2014.

End Polio Now!

Rotary, Rotaract i Interact Clubovi Lukavac zajedničkim snagama su organizovali humanitarnu zabavu s ciljem prikupljanja sredstava za nabavku vakcina za iskorjenjavanje dječije paralize u svijetu. Iskorjenjavanje dječije paralize (skraćeno End Polio) jedan je od projekata kojeg svi Rotary klubovi širom svijeta obilježavaju svake godine.
Svjetski dan borbe protiv dječije paralize obilježava se svakog 24. oktobra. a ove godine članovi Rotary, Rotaract i Interact Cluba Lukavac, organizovali su humanitarnu zabavu, a sva sredstva prikupljena na istoj su uplaćena na račun Rotary International organizacije, u fond za iskorjenjavanje dječije paralize u svijetu.
Građani Lukavca su pokazali svijetu da brinu za djecu, te su se u velikom broju odazvali na ovu zabavu.
Naravno, mi im se u ime svih nas zahvaljujemo i nadamo da će i u budućnosti biti ovako otvoreni i širokogrudi kada su ovakve humanitarne akcije u pitanju, a zahvaljujemo se i vlasnicima ugostiteljskog objekta "Papillon" u kome je party i održan, a koji su nam pružili bezrezervnu podršku pri organizaciji ovog događaja.

Avgust 2014.

Donacija knjiga poplavljenim bibliotekama u Maglaju i Doboju

Rotary, Rotaract i Interact klubovi iz Lukavca realizovali su projekat "Prikupljanje i nabavka knjiga za poplavljene biblioteke u Doboju i Maglaju". Ovom akcijom bibliotekama u Doboju i Maglaju donirano je ukupno oko 500 novih i korištenih knjiga. Korištene knjige su poklon građana Lukavca, a nove knjige su donacija Rotary Distrikta 1910.
Ovaj projekat je realizovan pod sloganom: 'Često ćeš ustanoviti da je knjiga bolji prijatelj nego čovjek' - Luigi Settembrini.
Članovi Rotary, Rotaract i Interact Clubova Lukavac ovo priliku iskoristili i za druženje sa članovima Rotary Cluba Doboj. Tom prilikom su razmijenjena iskustva i savjeti u cilju što boljeg funkcionisanja udruženja i lakše realizacije budućih projekata.
Fotografije sa ovog projekta možete pogledati na službenoj facebook stranici Rotary Cluba Lukavac.

Avgust 2014.

Rotary Cup - Lukavac 2014

Svoju društvenu odgovornost i brigu za lokalnom zajednicom članovi Rotary, Rotaract i Interact Cluba Lukavac u saradnji sa KK "Radnički" Lukavac i Omladinskom Bankom Lukavac još jednom su pokazali na djelu.
Ovom saradnjom Lukavac je postao bogatiji za još jedan teren za košarku, teren ispred Srednjoškolskog Centra, kao i za još jedan sportski događaj - turnir u basketu "Rotary Cup - Lukavac 2014" kojim je promovisan sport i zdrav način života, a na kojem je učešće uzelo preko 40 mladih košarkaša iz Lukavca i okoline.
Fotografije sa ovog projekta možete pogledati na službenoj facebook stranici Rotary kluba Lukavac i Rotaract kluba Lukavac.

Juli 2014.

Donacija namještaja i bijele tehnike poplavljenom stanovništvu

Rotary klub Lukavac, u koordinaciji sa Rotaract klubom Lukavac, a zahvaljujući prijateljima rotarijancima iz Rotary Distrikta 1910, pomogao je unesrećenim porodicama sa Općine Lukavac koje su zahvaćene majskim poplavama. Zahvaljujući rotarijancima Rotary Distrikta 1910, kojem pripada i naš Rotary klub, ovog vikenda uručili smo vrijednu donaciju za 10 unesrećenih porodica. Pomogli smo 9 porodica sa Općine Lukavac, 3 porodice iz MZ Puračić, 2 porodice iz MZ Modrac, 2 porodice iz MZ Koksara, te po jedna porodica iz MZ Bokavići i MZ Hrvati. Osim toga pomogli smo i jednu porodicu iz Maglaja.
Donacija Rotary organizacije "Der Rotary-Österreich-Projektverein" vrijedna 5.000 € sastojala je se od kuhinja, štednjaka, frižidera, ležaja i ormara. Dakle, radi se o namještaju i bijeloj tehnici koja će, nadamo se, u velikoj mjeri pomoći povratku normalnom životu i normalnom funkcionisanju tih porodica.
Ovom prilikom zahvaljujemo se Rotary organizaciji "Der Rotary-Österreich-Projektverein" iz Austrije.

Juni 2013.

Donacija isušivača vlage

Članovi Rotary kluba Lukavac predali su donaciju Rotary Distrikta 1910 Lukavačkoj Civilnoj zaštiti.
Radi se o 5 električnih uređaja koji služe za isušivanje vlage iz poplavljenih prostorija.
Svi građani opštine Lukavac koji imaju potrebu za ovim uređajima treba da se jave u Civilnu zaštitu, radi preuzimanja uređaja na korištenje.

Oktobar 2013.

Parking za bicikla

Članovi Rotary kluba, uz pomoć podmlatka iz Rotaract kluba (u osnivanju), na 3 lokacije u Lukavcu postavili parking za bicikla.
Parking možete pronaći na slijedećim lokacijama:
- Ispred Doma kulture Lukavac
- Ispred Sportske dvorane Lukavac
- Ispred Hotela Lukavac
Nadamo se da će parking imati dug vijek trajanja.
Više fotografija možete naći u galeriji.

Avgust 2013.

Rotary Cup 2013.

Rotaract Club Lukavac (u osnivanju) je ogranizovao svoj prvi turnir u Baketu "3 na 3" pod nazivom "Rotary Cup - Lukavac 2013.". Turnir je održan na poligonu u Lukavcu, pored "Crvenih" zgrada. Učesće je uzelo ukupno 6 mladih ekipa, od kojih su tri najbolje dobile i nagrade. Trećeplasirana i drugoplasirana ekipa su osvojili po trofej, dok je prvoplasirana ekipa je pored trofeja za 1. mjesto osvojila i košarkašku loptu. Za sve učesnike i posjetioce turnira bila je obezbijeđena hrana i osvježenje. Sponzor cjelokupnog turnira je Rotary Club Lukavac.
U Rotaract klubu su zadovoljni odzivom kako košarkaša tako i publike, i ističu da će raditi na tome da turnir u basketu preraste u tradiciju i da ćemo već sljedeće godine imati Rotary Cup - Lukavac 2014.
Kako je sve to izgledalo možete pogledati u galeriji.

Juni 2013.

Renoviranje terena za košarku kod "Crvenih" zgrada u Lukavcu

Rotary klub Lukavac je iz vlastitih sredstava finansirao renoviranje terena za košarku "kod Crvenih" u Lukavcu.
Postavljene su nove table, obruči i mrežice na 2 koša, na oduševljenje mladih lukavčana koji su odma nakon postavljanja koševa odigrali prve partije basketa na ovom terenu.
Fotografije možete pogledati u galeriji.

Avgust 2010.

Obdanište za djecu sa posebnim potrebama i autizmom "Mali Svijet"

Udruženje građana "Mali Svijet" Lukavac je osnovano u avgustu 2010. godine na inicijativu lokalne zajednice, Rotary kluba Tuzla 99, našeg Rotary kluba Lukavac, jednog Rotary kluba iz Norveške, roditelja djece sa autizmom i stručnjaka iz područja defektologije educiranih za rad sa djecom u autističnom spektru. Udruženje čini 12 volontera, stručnjaka koji provode tretman djece sa autizmom i predstavnici roditelja.
Obzirom da na području Tuzlanskog kantona nije postojala odgovarajuća ustanova koja provodi ranu rehabilitaciju djece sa autizmom roditelji djece sa autizmom su kroz različite medijske istupe tražili da se njihovoj djeci pomogne na odgovarajući način. Rotary klubovi Tuzla i Lukavac su prepoznali aktuelni problem djece u autističnom spektru i njihovih porodica te su odlučili na adekvatan i kvalitetan način pomoći ovoj populaciji.
Na sugestije Rotary kluba iz Lukavca, lokalna zajednica je besplatno Udruženju ustupila prostor u Domu kulture Lukavac. Rotary klub iz Norveške u saradnji sa Rotary klubovima iz Lukavca i Tuzle je funkcionalno opremio ustupljeni prostor u kojem se već 3 godine realizuje stručni tretman djece u autističnom spektru po principima savremenih metoda.
Nakon opremanja prostora uslijedila je saradnja Udruženja sa Udruženjem američkih logopeda (ASHA-American Speech-Language-Hearing Association) koji su došli u Lukavac u Udruženje i na licu mjesta dali korisne prijedloge i sugestije za poboljšanje kvaliteta pruženih stručnih usluga djeci u autističnom spektru.
U Udruženju se svakodnevno sprovodi individualni i grupni tretman djece u autističnom spektru u trajanju od 6 sati, a koja uključuje primjenu savremenih terapijskih metoda koje se koriste u tretmanu ove djece (ABA, Floor time, PECS, TEECH, JEZIK, GRUPNI RAD). Tretman započinje grupnom seansom u kojoj se djeca uče socijalizaciji i interpersonalnoj komunikaciji kroz zajedničke aktivnosti. Nakon toga svako dijete se uključuje u individualne seanse, koje obahvataju rad na razvoju jezika (JEZIK), razvoju igre (Floor time) preakademskih i akademskih vještina i sticanje samostalnosti (TEACH), učenje komunikacije razmjenom slika (PECS) i učenja djeteta kako da uči razlaganjem cjeline na najmanje dijelove i nakon toga učenje generalizacije (ABA-Analiza primijenjenog ponašanja). U toku tretmana djeca imaju zajedničku užinu tokom koje se uče da samostalno jedu i kako da međusobno komuniciraju tokom užine. Tretman završava grupnom seansom u kojoj se djeca uče socijalizaciji i interpersonalnoj komunikaciji kroz zajedničke aktivnosti.